Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 99

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 99

gün geceli gündüzlü devam eden Sakarya Meydan Muharebesi tarihin kaydettiği en uzun süreli meydan muharebelerinden biri oldu. Türk ordusunun toplam 25.000 kayıp verdiği bu savaşta 7’si tümen komutanı olmak üzere 350 subay şehit düşerken 800 subay da yaralandı. Uğradığımız ağır kayıplardan dolayı Mustafa Kemal tarafından “Sakarya Melhame-i Kübrası” (Sakarya Kan Gölü) adı verilen bu savaşa Subay Savaşı da denildi.

Sakarya Zaferi’nin Sonuçları ve Önemi

Sakarya Meydan Muharebesi’nde kazanılan zafer bütün yurtta sevinçle karşılandı (Görsel 3.15). Bu savaşta aldıkları yenilgiyle taarruz gücü kırılan Yunanlar savunmaya çekilirken üstünlük Türk tarafına geçti. Böylece ordumuzun 1683 yılındaki İkinci Viyana Kuşatması’nda uğradığı bozgunun ardından başlayan geri çekilişi, 1921 yılında Sakarya Nehri boylarında sona erdi.

Mustafa Kemal atından düşüp yaralanmasına rağmen Sakarya Meydan Muharebesi sırasında cepheyi terk etmedi. TBMM de bu savaşta gösterdiği üstün yönetim, fedakârlık ve kahramanlık nedeniyle kendisine “mareşal” rütbesi ile “gazi” unvanını verdi.

Sakarya Zaferi’nin ardından 13 Ekim 1921’de TBMM hükümeti ile Sovyet Rusya’ya bağlı Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan arasında Kars Antlaşması imzalandı. Bu antlaşmayla daha önce imzalanan Moskova Antlaşması’nın hükümleri söz konusu Kafkas Cumhuriyetleri tarafından da kabul edildi. Böylece doğu sınırımız bugünkü şekliyle kesin biçimde çizilmiş oldu.

Sakarya Zaferi’nin siyasi sonuçlarından biri TBMM hükümeti ile Fransa arasında 20 Ekim 1921’de imzalanan Ankara Antlaşması’dır. Taraflar arasındaki savaş hâline son veren bu antlaşmayla Fransa, yeni Türk devletini resmen tanıyan ilk İtilaf Devleti oldu. Hatay dışında kalan topraklarımızdan askerlerini çekmeyi ve savaş esirlerini serbest bırakmayı kabul etti. Böylece Güney Cephesi kesin olarak kapanırken bu cephedeki birliklerimiz Batı Cephesi’ne kaydırıldı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 99 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!