Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 73

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 73

ç. Azınlıkların Çıkardığı Ayaklanmalar

BMM’nin açıldığı günlerde azınlık gruplarından Rumlar Karadeniz Bölgesi’nde, Ermeniler ise doğu ve güney illerinde ayaklanma hâlindeydiler. Bu ayaklanmalar bölgedeki Kuvâ-yı Millîyecilerin mücadeleleri ve diğer cephelerde kazanılan zaferlere bağlı olarak etkisini kaybetti. Millî Mücadele’nin kazanılmasıyla da tamamen bastırıldı.

Büyük Millet Meclisi ayaklanmalar nedeniyle aynı anda hem yabancı işgalcilere hem de isyancılara karşı mücadele etmek zorunda kaldı. Bu durum ülkede millî birlik ve beraberliğin sağlanmasını zorlaştırdı. Millî kuvvetlerin savaş gücünü zayıflattığı gibi onlara zaman kaybettirdi. Bunun sonucunda da Yunan işgali Anadolu’nun içlerine kadar yayıldı ve Millî Mücadele uzadı. Bütün bu olumsuzluklara rağmen Meclis, tüm isyanları bastırıp otoritesini kabul ettirerek Anadolu’da tek hâkim güç hâline geldi. Büyük Millet Meclisi, 29 Nisan 1920’de kendisine yönelen saldırıları engellemek, iç isyanları bastırmak ve böylece otoritesini yurt geneline yaymak amacıyla Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nu çıkardı. On dört maddeden oluşan bu Kanun’da meclise karşı girişilen her türlü itaatsizlik, saldırı ile ayaklanmanın vatana ihanet sayılacağı ve ayaklanmacıların cezalandırılacağı belirtildi.

Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nun özellikle askerden kaçmaları önlemede yetersiz kalması üzerine Meclis, 11 Eylül 1920’de Firariler Kanunu’nu çıkardı. Böylece firar edenlere sert ve caydırıcı cezalar getirerek askerden kaçmaları önlemeye çalıştı.

Büyük Millet Meclisi, Hıyanet-i Vataniye ve Firariler Kanunlarının etkili şekilde uygulanabilmesi için mahkemeler de kurdu. İstiklal Mahkemeleri adı verilen ve üyeleri meclis içinden seçilen bu mahkemeler geniş yetkilerle donatılmıştı. İstiklal Mahkemeleri asker kaçaklarını, ayaklanmacıları, yağmacıları ve casusları hızla yargılayıp cezalandırarak ülkede asayişin sağlanmasına önemli katkılarda bulundu.

İç ayaklanmaların bastırılmasında Millî Mücadele’yi destekleyici fetvalar yayımlayan vatansever din adamları da önemli rol oynadı. Başta Ankara Müftüsü Rifat (Börekçi) Efendi olmak üzere çeşitli illerin müftüleri tarafından verilen fetvaların camilerde okunması halkın Millî Mücadele’ye verdiği desteği artırdı.

Rifat Börekçi (1860-1941)

“Ankara’da doğan Rifat Efendi ilk ve ortaöğrenimini Ankara’da tamamladıktan sonra gittiği İstanbul’da medrese eğitimi gördü.

Mustafa Kemal’in Ankara’ya geldiği sırada Ankara Müftülüğü görevinde bulunan Rifat Efendi, Millî Mücadele’nin ilk günlerinde Ankara’da Müdâfaa-i Hukuk Cemiyetini kurdu ve bu cemiyetin başkanı oldu.

Yokluklar içerisinde düşmanla mücadeleye hazırlanılan o karanlık ve acı günlerde Mustafa Kemal Paşa ile birlikte çalışan Rifat Efendi 1924’te kurulan Diyanet İşleri Başkanlığının ilk başkanı oldu. Vefat ettiği 5 Mart 1941’e kadar bu görevde kaldı.”

BMM hükümeti ayaklanmalarla mücadele ederken iç ve dış kamuoyunun doğru bilgilendirilmesine de önem verdi. Bu amaçla başta Anadolu Ajansı ve Hâkimîyet-i Millîyet gazetesi olmak üzere Millî Mücadele’yi destekleyen basın yayın organlarından yararlandı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 73 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!