Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 67

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 67 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 67

a. Millî Mücadele’de Basın

Millî Mücadele’nin başlaması, büyümesi ve zaferle sonuçlanmasında basın organlarının önemli katkısı olmuştur. Bu mücadeleye liderlik yapan Mustafa Kemal, basının önemini daha Harp Okulu yıllarında fark etmiş ve okul arkadaşlarıyla birlikte bir gazete çıkarmıştır. O, bu konudaki ikinci denemesini ise Mondros Ateşkes Anlaşması’nın imzalandığı günlerde gerçekleştirmiştir.

Mondros Ateşkes Anlaşması’ndan sonra cepheden İstanbul’a dönen Mustafa Kemal, ülkenin içinde bulunduğu durum hakkında konuşmak ve yazmak ihtiyacı duydu. Bu amaçla yakın arkadaşı Fethi Bey ile birlikte “Minber” adını verdiği bir gazete çıkardı.
Mustafa Kemal, basının gücünden yararlanmaya Millî Mücadele’yi başlatmak üzere geçtiği Anadolu’da da devam etti. Sivas Kongresi’ni takip eden günlerde Millî Mücadele’nin ilk yayın organı olan İrade-i Millîye gazetesini çıkardı. Ankara’ya geldikten sonra ise Hâkimiyet-i Millîye gazetesini kurdu. Millî Mücadele boyunca BMM hükümetinin yarı resmî yayın organı gibi görev yapan gazete, cumhuriyetin ilanından sonra da Ulus gazetesi adını alarak yayın hayatına devam etti. Ülkemizin ilk haber ajansı olan Anadolu Ajansı da 6 Nisan 1920’de yine Ankara’da faaliyete geçti (Görsel 2.35).

Anadolu Ajansı Türk milletini yurtta ve dünyada olup bitenlerden zamanında haberdar ederek Millî Mücadele’de önemli bir görevi yerine getirdi. Cephelerde kazanılan zaferleri iç ve dış kamuoyuna duyurarak BMM hükûmetinin güçlenmesine ve ordumuzun moralinin yükselmesine katkıda bulundu.

Mustafa Kemal’in askerlikten istifası ve Doğu İlleri Müdâfaa-i Hukuk-u Millîye Cemiyetinin Erzurum Şubesinin başına geçmesinin Erzurum’da yayımlanan Albayrak gazetesinde halka ilanı: “Mustafa Kemal Paşa Hazretlerinin istifası bir azim ve iman göstergesidir. Millette, henüz eski kanın sönmemiş olduğunu gösterir muazzam delildir. Anafartalar’da, millî şerefi, tarihin bugünkü nesilden beklemekte olduğu kutsal vazifeyi yükselten ve yücelten bu muhterem komutanı bugün de Millî Mücadele’nin başında görmek mutlu bir görüntüdür.”

Millî Mücadele günlerinde yalnızca Sivas ve Ankara’da değil, yurdun başka şehirlerinde çıkarılan gazeteler de Millî Mücadele’mizi destekleyici yayınlar yapmıştır. İstanbul’da İkdam ve Sebil’ür Reşad, Erzurum’da Albayrak, Konya’da Öğüt, Balıkesir’de İzmir’e Doğru, Adana’da Yeni Adana ve Kastamonu’da Açıksöz gazeteleri bu basın organlarının belli başlılarıdır.

Metinde geçen “Millette henüz eski kanın sönmemiş olduğunu gösterir muazzam delildir.” cümlesindeki “eski kan” ifadesiyle anlatılmak istenilen düşünce ne olabilir?

  • Cevap: Türk milleti bağımsızlığına alışkın bir millettir. Ölmeyi esir yaşamaya tercih eder. Bu bakımdan eski kan denilerek aslında Türklerde bulunan bağımsızlık ateşi ve direnme içgüdüsünden bahsedilmektedir.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 67 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!