Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 64

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 64

Mustafa Kemal’in başkanlığa seçilmesinin ardından kongreye katılanlar İttihat ve Terakki Partisi taraftarı olmakla suçlandı. Bunun üzerine kongre delegeleri ittihatçı olmadıklarına dair bir metin üzerinden yemin ettiler. Böylece kongrenin halkın üzerindeki etkisini zayıflatmayı amaçlayan bu girişimi boşa çıkardılar.

Sivas Kongresi’ndeki bir diğer tartışma konusu manda ve himaye önerisiydi. Kongreye katılan delegelerden bazıları güçlü devletlere karşı bağımsızlığın kazanılmasının imkânsız olduğunu söylüyorlardı. Bu kişiler Amerikan mandasına girmenin en doğru yol olacağını savunarak kongrede bu yönde bir karar çıkması için çalıştılar. Ancak çoğunluğun Mustafa Kemal’in savunduğu tam bağımsızlık fikrine destek verdiğini görünce bu isteklerinden vazgeçtiler.

İstanbul’daki Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane öğrencileri Sivas’ta toplanacak kongreye gön dermek üzere 18 yaşındaki arkadaşları Hikmet’i seçmişlerdi. Tıbbiyelileri temsilen Sivas Kongresi’ne katılan Hikmet manda fikrini savunanları görünce yüksek ve heyecanlı bir sesle Mustafâ Kemal Paşa’ya şunları söyledi:

“Paşam, delegesi bulunduğum Tıbbiyeliler beni buraya istiklal davamızı başarmak yolundaki mesaiye katılmak üzere gönderdiler. Mandayı kabul edemeyiz. Eğer manda fikrini kabul edecek olanlar varsa bunlar her kim olursa olsun şiddetle reddeder ve kınarız. Manda fikrini siz kabul ederseniz sizi de reddeder, Mustafa Kemal’i ‘vatan kurtarıcısı’ değil, ‘vatan batırıcısı’ olarak adlandırır ve lanetleriz.” diye bağırdı.

Mustafa Kemal Paşa da Tıbbiyeli Hikmetin bu sözleri üzerine heyecanlanarak coşkulu bir sesle şunları söyledi: “Arkadaşlar gençliğe bakın, Türk millî bünyesindeki asil kanın ifadesine dikkat edin… Evlat, müsterih ol. Gençlikle iftihar ediyorum ve gençliğe güveniyorum. Biz, azınlıkta kalsak dahi mandayı kabul etmeyeceğiz. Parolamız tektir ve değişmez: Ya istiklal ya ölüm!”

Mazhar Müfit Kansu, siyasetçi ve yazar, Erzurum’dan Ölümüne Kadar Atatürk’le Beraber, C l, s. 247 (Düzenlenmiştir.).

Mustafa Kemal, Sivas Kongresi’nde manda fikrini savunan delegeleri tahammül ve sabırla dinledi. Konuyla ilgili olarak kendi fikirlerini açıklayıp onları ikna etmeye çalıştı. Bu demokratik tutumuyla da iyi bir yönetici ve devlet adamı olduğunu ortaya koydu. Kongre sonunda, Erzurum Kongresi kararları yurdun tümünü kapsayacak şekilde aynen kabul edildi. Erzurum Kongresi’nde oluşturulan Temsil Heyeti üye sayısı Sivas Kongresi’nde seçilenlerle birlikte arttırılarak heyetin tüm yurdu temsil etmesine karar verildi. Temsil Heyeti Ali Fuat Paşa’yı Batı Cephesi komutanlığına atayarak ilk kez yürütme gücünü kullandı. Diğer yandan Sivas Kongresi’nde alınan bir kararla millî cemiyetler Mustafa Kemal’in öncülüğünde Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti adıyla tek çatı altında toplandı.

Sivas Kongresi Millî Mücadele sürecinde önemli bir dönüm noktası oldu. Bu kongrede alınan kararlar başta Büyük Millet Meclisinin açılışı olmak üzere millî iradeyi gerçekleştirmeye yönelik girişimlere ilham verdi. Aynı şekilde Misak-ı Millî, Mudanya Ateşkes Anlaşması ve Lozan Barış Antlaşması gibi bağımsızlığımızı güvence altına alan belgelerin ana ilkelerini belirledi.

Sivas Kongresi’nde alınan kararları Mustafa Kemal’in hangi kişilik özellikleriyle ilişkilendirebilirsiniz? Neden?

  • Cevap: Şu şekilde özetleyebiliriz: Bağımsızlığa olan inancı; “manda ve himaye tamamen reddedilmiştir.”, Birleştirici ve bütünleştirici özelliği; tüm yararlı cemiyetleri tek çatı altında birleştirmiştir., Liderliği; Kongreye başkanlık yapmıştır. Vatan ve millet sevgisi; Her türlü tehdit ve tehlikeye rağmen kongrenin toplanmasını sağlamış ve ülkenin bağımsızlığı ile ilgili kararların alınmasına ortam hazırlamıştır.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 64 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!