Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 42

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 42

Suriye Cephesi’ndeki Yıldırım Orduları Grubu’na bağlı 7. Ordunun komutanlığına atanan Mustafa Kemal Paşa durdurdu.

“Mustafa Kemal bir durum değerlendirmesi yaptıktan sonra şu karara varır: ‘Bütün cephe lerde ve bütün kuvvetler üzerinde emir ve kumanda kalmamıştır. Yapılacak iş Halep’e kadar kuzey yönünde çekilmektir.’ O, Grup Komutanı’nı da ikna ederek âdeta grubun kumandasını ele alır ve eldeki birliklerini Halep’e kadar çeker. 13 Ekim’de de IV. Ordunun kalan birlikleri VII. Ordu emrine verilir. Kuvvetlerini yeniden düzenleyen VII. Ordu Komutanı Mustafa Kemal Paşa, bir İngiliz tümenini Halep’in kuzeyinde Katma’da durdurur. Bu, Suriye Cephesi’ndeki son ciddi çarpışmadır. Bu çarpışma ile düşman, Anadolu kapılarında durmaya mecbur edilmiştir.”

Prof. Dr. Abdurrahman ÇAYCI, tarihçi-yazar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, s. 53, 54 (Düzenlenmiştir.).

Osmanlı Devleti 30 Ekim 1918’de Mondros Ateşkes Anlaşması’nı imzalayarak savaştan çekildi. Mustafa Kemal, ateşkesin imzalandığı gün Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığına atandı. Ateşkesi izleyen günlerde Osmanlı hükümeti Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığını kaldırarak kendisini Harbiye Nezaretinde görevlendirdi. Bunun üzerine Adana’dan İstanbul’a doğru yola çıktı.

e. Hicaz Yemen Cephesi

Hicaz Yemen Cephesi’ndeki savaşlar İngilizler tarafından Osmanlı Devleti’ne karşı kışkırtılıp desteklenen Arapların ayaklanmaları üzerine başladı. 1916 yılında Mekke Emiri Şerif Hüseyin kutsal toprakları korumak üzere burada bulunan Osmanlı kuvvetlerine karşı ayaklanarak bağımsızlığını ilan etti. Hicaz ve Yemen’de başlayan Arap isyanlarının büyümesi üzerine Osmanlı Devleti bölgeye takviye kuvvetler göndererek cephe komutanlığına Fahrettin Paşa’yı atadı.

Hicaz ve Yemen Cephesi’ndeki durum Filistin Cephesi’ndeki Türk kuvvetlerinin İngiliz ilerleyişi karşısında kuzeye doğru çekilmesiyle birlikte kötüleşti. Diğer cephelerle bağlantısı kopan bu cephedeki Osmanlı kuvvetleri İngiliz ve Arap kuşatması altında Medine’de mahsur kaldı.
Hicaz Demir Yolu’nun Medine’ye yakın istasyonlarının düşman eline geçmesi nedeniyle ordumuzun dışarıdan yardım alma yolları kapandı. Buna rağmen cephe komutanı Fahrettin Paşa (Görsel 2.12), Hz. Muhammed’in kabrini düşmana teslim etmedi. Elinde kalan kuvvetleriyle Medine’yi kahramanca savundu.

Fahrettin Paşa 72 gün süren Medine müdafaası sırasında şehrin çekirge istilasına uğramasını fırsata dönüştürerek erzak ihtiyacını gidermeye çalıştı. Bu amaçla bir çekirge emirnamesi yayımladı.

Yukarıdaki görselden hareketle Fahrettin Paşa’nın kişilik özellikleri hakkında hangi çıkarımlarda bulunulabilir?

  • Cevap: Askerine değer veren, savaş sırasında yardımlaşmanın paylaşmanın değerini bilen, askerleri tarafından sevilen ve saygı duyulan büyük bir kahraman ve asker olduğunu anlıyorum.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 42 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!