Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 184

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 184 Ders Destek Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Dersdestek Yayınları Sayfa 184

II. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte alınan güvenlik önlemleri nedeni ile sanayi ve tarım üretimimiz düşerken dış ticaretimiz geriledi. Yıllık sanayi üretimi 1940-45 döneminde ortalama %5,6; tarımsal gelir %7,2; millî gelir ise %6,3 azaldı.

Savaş yıllarında üretimin azalmasıyla birlikte temel tüketim maddelerinin fiyatları arttı. Bu da stoklama ve karaborsa gibi haksız kazanç yöntemlerinin yaygınlaşmasına yol açtı. Devlet ekonomideki olumsuzlukları azaltmak amacıyla 1940 yılında ekonomide devlete olağanüstü yetkiler veren Millî Korunma Kanunu’nu çıkardı (Görsel 7.13). Söz konusu kanun ile üretim, tüketim ve dağıtım faaliyetleri devlet denetimine alındı. Narh uygulamasına geçilerek temel tüketim maddelerinin fiyatları devlet tarafından belirlenmeye başlandı. Ayrıca devlete üretimi aksatan işletmelere el koyabilme yetkisi verildi.

Türkiye, savaşın getirdiği ekonomik sıkıntıları aşabilmek için başka önlemler de aldı. Varlık Vergisi ve Toprak Mahsulleri Vergisi Kanunlarını çıkararak artan savunma giderlerini karşılamaya çalıştı. Böylece savaşın başlamasıyla birlikte bir tür savaş ekonomisine geçmiş oldu.

Türkiye’de II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan ekonomik sıkıntıların siyasi alanda ortaya çıkarabileceği sonuçlar neler olabilir?

  • Cevap: Bu ekonomik sıkıntılar bizim ülkemizin siyasi olarak yanlış tarafta yer almasıyla sonuçlanabilirdi. Bu da savaşın yıkımının bizim topraklara kadar gelmesine halkın yoksullaşmasına, belki de yeniden işgal ile karşılaşmasına neden olabilecekti.

8. Sınıf Dersdestek Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 184 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Tarih Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!